|   | 

Kolagen na stawy – jaki wybrać?

Coraz powszechniejszy dostęp do wiedzy medycznej sprawia, że bardziej dbamy o nasz organizm. W trosce o zdrowie pilnujemy prawidłowego bilansu witamin i minerałów oraz przykładamy dużo większą wagę do odpowiednio skomponowanego jadłospisu.

Kolagen białkiem młodości

Bardzo ważne jest odpowiednie zadbanie o podstawowy budulec naszego organizmu jakim jest m.in. białko, a dokładniej kolagen, który stanowi podstawowy składnik tkanki łącznej (zwanej inaczej fibroblastem). Jest z niej zbudowane 30% całkowitej masy białkowej oraz 80% tkanki łącznej naszego organizmu. Buduje on tzw. włókna kolagenowe będące fundamentalnym składnikiem skóry, ścięgien, kości, stawów czy rogówki oka. Cechą charakterystyczną tych narządów jest m.in. rozciągliwość i bardzo duża wytrzymałość na urazy mechaniczne. Zasługę ma w tym właśnie kolagen, który tworzy sprężyste rusztowanie, służące umocowaniu narządów wewnętrznych takich jak nerki, wątroba czy żołądek. Do głównych zadań tego białka należy także utrzymanie właściwego poziomu nawilżenia skóry oraz odnawianie jej komórek.

Kolagen – kiedy go brakuje?

Kolagen wytwarzany jest w naszym organizmie w sposób naturalny oraz podlega regularnej wymianie (ok. 3kg rocznie) w trakcie naturalnych procesów odnowy biologicznej.
Dopóki jesteśmy młodzi to nasz organizm systematycznie odbudowuje włókna kolagenowe, jednak z biegiem czasu stopniowo tracimy zdolność do autoregeneracji co skutkuje m.in. wstrzymaniem procesów odnowy białek. Badania dowodzą, że średnio od 26. roku życia wytwarzanie kolagenu zaczyna się naturalnie zmniejszać, a dodatkowo przebyte choroby i wzmożona aktywność fizyczna (np. poprzez wyczynowe uprawianie sportu) stają się podstawową przyczyną tzw. ubytków białkowych, które są następstwem naturalnego procesu starzenia się organizmu.

kolagen

Ubytki kolagenu - skutki

Do skutków utraty kolagenu można zaliczyć m.in. zwiększoną suchość cery, pojawienie się pierwszych zmarszczek czy utratę elastyczności skóry. Brak tego podstawowego budulca powoduje jednak dużo poważniejsze zmiany jak np. pojawiające się z wiekiem zmiany zwyrodnieniowe. Zaburzenia te powodują problemy z poruszaniem się czy sztywność stawów. Stawy, które są ruchomym połączeniem kości posiadają tzw. łożysko, które stanowi miejsce ich łączenia. Natomiast największym problemem jest pojawiające się w tym miejscu tarcie dlatego powierzchnie stawowe pokryte są dodatkowo tkankami takimi jak chrząstka szklista i błona stawowa. Produkują one tzw. maź, która smaruje ruchome części stykających się ze sobą kości, by wyeliminować proces ich ścierania. W sytuacji niedoboru lub naturalnej utraty kolagenu pojawia się nieprzyjemny ból, ponieważ kości nie są wystarczająco osłonięte, a dodatkowo wpływa to także na stan chrząstki, poprzez zapewnienie jej twardości i elastyczności.

Kolagen na stawy

Współczesna medycyna daje możliwości uzupełnienia brakujących substancji m.in. dzięki zastosowaniu odpowiednich preparatów. Na rynku jest dostępnych wiele różnych suplementów zawierających zmienne stężenia jak i pochodzenie pożądanych substancji. Rozróżniamy m.in. kolagen wieprzowy wołowy jak i kolagen rybi - i to ten ostatni jest najlepszym źródłem dobrze przyswajalnych białek. Opinie dotyczące kolagenu na stawy  jest wiele, jednak warto wybrać preparat jakościowy, a zarazem taki, który będzie najlepiej przyswajał się w naszym organizmie. Środowiska medyczne rekomendują przede wszystkim stosowanie dobrego jakościowo kolagenu rybiego na stawy, co pozwala długo zachować pełną sprawność i znacząco podnieść komfort życia nawet w zaawansowanym wieku.

Kolagen do picia

Pamiętajmy, że wybierając odpowiedni preparat  musimy wziąć pod uwagę kilka parametrów, a cena dobrego kolagenu na stawy nie zawsze idzie w parze z jego jakością. Najważniejszym czynnikiem, którym powinniśmy się sugerować jest odpowiednia wchłanialność składników aktywnych. Jednym z najlepszych wyborów jest preparat marki Duocollagen, który występuje w formie płynnej tj. kolagenu do picia co ułatwia jego codzienne stosowanie.

W przeprowadzonych badaniach udowodniono, że kolagen w formie płynnej jest najlepiej przyswajalny ze względu na szybką przyswajalność przez nasz układ pokarmowy, a wzrost  ilości kolagenu w tkankach i stawach wzrasta już w 6-12 godzin po spożyciu. Kolagen do picia marki Duocollagen został wzbogacony kompozycją antyoksydantów, co pozwala w utrzymywaniu w odpowiedniej kondycji m.in. włosów i paznokci, a także wpływa korzystnie na wygląd całego ciała. Innowacyjne właściwości tego produktu zachowają nasze stawy i kości w świetnym stanie, doposażając je w potężną dawkę substancji odpowiedzialnych za ich funkcjonowanie.

Zbawienne działanie produktu jest potwierdzone licznymi opiniami stałych konsumentów, którzy bardzo szybko widzą znaczącą poprawę swojego wyglądu oraz ustąpienie w bólu stawów czy zwiększenie ich elastyczności. Pamiętajmy zatem, że regularne przyjmowanie odpowiednio dobranego kolagenu na stawy może znacząco wpłynąć na poprawę jakości naszego życia, a przede wszystkim pozwoli nam cieszyć się sprawnością i elastycznością ciała także w starszym wieku.

E-nacja.pl

Zobacz również