|   | 

Wielkanocne potrawy, które muszą pojawić się na świątecznym stole

Istnieją pewne tradycje, które warto kultywować, jedną z nich są oczywiście pyszne dania wielkanocne, którymi nasze prababcie raczyły swoich bliskich. Różnorodne sałatki, mięsa, przekąski jajeczne – co jeszcze powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?

Sałatka jarzynowa

To tradycyjna sałatka wielkanocna, na którą chyba wszyscy czekają! Warto przygotować ją dzień przed uroczystym śniadaniem wielkanocnym, aby wszystkie składniki mogły się „przegryźć”. Innymi słowy musi nabrać smaku, który przenika się wzajemnie, tworząc nową jakość. Z czego składa się tradycyjna sałatka jarzynowa? Oczywiście z ugotowanych ziemniaków, jajek, selera, pietruszki, ogórka kiszonego i groszku konserwowego. Nieodłącznym elementem jest sos musztardowo-majonezowy, dzięki któremu sałatka nabierze bardziej wyrazistego smaku. Nie potrzeba wiele przypraw, w zupełności wystarczą sól i pieprz.

Sałatka jajeczna z szynką

To kolejna sałatka, która powinna znaleźć się na świątecznym stole. Dzięki odpowiedniemu połączeniu składników uzyskamy wyrazisty smak. Potrzebne będą jajka ugotowane na twardo, szynka, ogórek konserwowy, por, groszek konserwowy oraz odrobina słodkiego smaku – ananas z puszki. Wystarczy jedynie pokroić składniki, połączyć, dodać Majonez Dekoracyjny WINIARY i gotowe!

Jajka faszerowane w skorupkach

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez jajek. Istnieje mnóstwo przepisów z wykorzystaniem tego składnika, jednak najbardziej popularne są jajka faszerowane w skorupkach. To tradycyjne danie jest przygotowywane od pokoleń. Przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest wyśmienity! Wystarczy tylko ugotować jajka na twardo, przepołowić (w skorupkach) i przygotować farsz. Ze skorupek wyjmujemy jajka, drobno siekamy, dodajemy majonez, panierujemy, a następnie smażymy. To bardzo proste!

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Wielkanocne potrawy, które warto przyrządzić w okresie świątecznym, mogą być również wegetariańskie. Jedną z naszych propozycji są klasyczne kluski śląskie z sosem pieczeniowym. Najlepsze kluski śląskie to przygotowywane według przepisu znanego od pokoleń. Aby przyrządzić idealne danie, należy ugotować 1 kilogram ziemniaków, przecisnąć przez praskę oraz dodać 1 szklankę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Kolejnym krokiem jest uformowanie jednakowej wielkości okrągłych klusek i wydrążenie dziurki palcem. Gotowanie ich zajmuje tylko 3 minuty! Pysznego smaku i aromatu doda Sos pieczeniowy ciemny WINIARY.

Jajka z rzeżuchą

Rzeżucha jednoznacznie kojarzy nam się z początkiem wiosny. Nie dość, że pięknie pachnie, to jeszcze wspaniale prezentuje się na stole jako ozdoba potraw. Jak przygotować to danie? Należy ugotować jajka na twardo, wydrążyć żółtka i połączyć je z drobno pokrojoną szynką, musztardą, majonezem i posiekaną rzeżuchą. Gotową potrawę warto odpowiednio ozdobić – możemy położyć jajka na liściach rzeżuchy.

Materiał partnera zewnętrznego

E-nacja.pl

Zobacz również