|   | 

Przepis na ciasto z kremem kawowym

Kto z nas nie kocha ciasta z kremem? Karpatki, torty, Pani Walewska - na sam dźwięk nazwy cieknie ślinka. Kremy nadają ciastom wyjątkowy smak. Klasyczne ciasta z kremem to przepis na udane wypieki.

Jeśli jednak chcesz poeksperymentować, możesz spróbować w standardowym przepisie zmienić smak lub kolor kremu. To bardzo proste! Do podstawowego przepisu na krem możesz dodać ostudzoną kawę, skórkę pomarańczową, odrobinę soku z buraka, likier kokosowy albo inne produkty, które przyjdą Ci do głowy. Drobna zmiana pozwoli Ci odkryć zupełne inny wymiar znanego ciasta z kremem. Jak to zrobić?

Przepis na ciasto z kremem kawowym bez pieczenia

Poniżej znajdziesz przepis na ciasto z kremem kawowym bez pieczenia! Przetestuj jak zmiana kawy na inny składnik, na przykład likier amaretto lub ajerkoniak, zmieni smak całego ciasta.

Potrzebne składniki:
- 10 paczek herbatników
- kakao do dekoracji

Masa serowo-śmietanowa:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30% lub 36%
- 100 g cukru (można dać więcej, jeśli ktoś lubi)
- 50 ml mocnej kawy (espresso)

Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe lub kawowe bez cukru
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru

Przed rozpoczęciem pracy wyjmij masło z lodówki, aby było miękkie. Przygotuj mocną kawę. Jeśli nie masz ekspresu, możesz również zaparzyć mocną kawę sypaną lub rozpuszczalną. Pamiętaj, aby pozbyć się fusów! Pozostawione zepsują cały efekt ciasta.

Z 500 ml mleka odmierz ok. pół szklanki. Do szklanki wsyp 2 łyżki cukru oraz 2 budynie, dokładnie wymieszaj. Pozostałą ilość mleka zagotuj. Wsyp budyń do mleka i gotuj jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Nie wkładaj budyniu do lodówki, powinien stygnąć w temperaturze pokojowej.

Ubij w misce mikserem miękkie masło tak, aby było puszyste i białe. Dodawaj powoli zimny budyń, po 1 łyżce, cały czas miksując. Powolne dodawanie jest bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie masa może się zwarzyć. Jeśli Ci się to przytrafi - poniżej znajdziesz sposób na uratowanie masy.

W drugiej misce umieść serek mascarpone, śmietanę oraz cukier. Zmiksuj wszystko do połączenia składników. Masa powinna mieć konsystencję dobrze ubitej bitej śmietany. Dodaj zimną kawę i wymieszaj wszystko delikatnie łyżką.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż warstwę herbatników. Wyłóż całą porcję masy budyniowej. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Pokryj ją kremem kawowym. Wyrównaj górę specjalną łopatką lub nożem i posyp kakao.

Ciasto najlepiej smakuje po minimum 24h w lodówce. Smacznego! A jaki jest Twój ulubiony przepis na ciasto z kremem?

Jak uratować zważoną masę?

Gdy tylko zauważysz, że masa zaczyna się warzyć, przerwij ubijanie i dodawanie budyniu. Wstaw garnek ze sporą ilością wody. Garnek musi być na tyle duży, żeby postawić na nim miskę z masą. Woda powinna być w takiej ilości, aby nie dotykała dna włożonej miski. Zagotuj wodę na mocnym ogniu tak, aby powstała duża ilość pary. Włóż miskę na parę i miksuj na najwyższych obrotach do momentu, aż masa stanie się gładka. Przed ponownym dodawaniem budyniu masę należy ostudzić do temperatury pokojowej. Nie rób tego w lodówce!

Materiał partnera

E-nacja.pl

Zobacz również