|   | 

Komu służy dieta bezglutenowa?

Gluten jest najczęstszą po mleku alergią pokarmową. Czym jest gluten? Kto powinien go unikać? Jakie są zasady diety bezglutenowej i jak można go uniknąć? To najważniejsze informacje, którymi należy się podzielić z osobami, które źle się czują po spożyciu glutenu.

Co to jest gluten?

Gluten to połączenie białek roślinnych (gliadyna, glutenina), występujących w różnych odmianach zbóż. Gluten można znaleźć w tradycyjnym chlebie, makaronie i niektórych zbożach. Można go również znaleźć w jogurtach, kiełbasach i innych przetworzonych produktach spożywczych, takich jak jogurty. Gluten może nie być dobrze tolerowany przez niektóre osoby. Badania sugerują, że aż jedna na cztery osoby może być uczulona na to białko. Może to powodować ciężką nietolerancję pokarmową. Może to spowodować zanik lub małe wypustki zwane kosmkami jelita cienkiego, które zatrzymują wchłanianie składników odżywczych.

Objawy nietolerancji glutenu

Objawy nietolerancji glutenu mogą objawiać się na wiele sposobów. Oto najczęstsze objawy.

  • ból brzucha
  • mdłości;
  • wymioty;
  • Wzdęcia i uczucie pełności;
  • zaparcia i biegunka
  • drętwienie rąk i nóg
  • skurcze mięśni i bóle stawów
  • ból głowy;
  • złe samopoczucie, zmęczenie, dezorientacja;
  • zaczerwienienie, obrzęk lub wyprysk języka.

W przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepożądanych reakcji po spożyciu glutenu należy skonsultować się z lekarzem. Zleci on wykonanie badań diagnostycznych. Nietolerancję glutenu można leczyć za pomocą diety bezglutenowej. Wyeliminowanie glutenu z diety może zmniejszyć stan zapalny i odbudować kosmki jelitowe, co może poprawić wchłanianie składników odżywczych.

Więcej porad na temat zdrowego odżywiania i diety znajdziesz na mojezdrowegotowanie.pl

Gluten

Kto powinien stosować dietę bezglutenową

Nietolerancja glutenu jest najważniejszym wyznacznikiem do stosowania diety bezglutenowej. Dieta bezglutenowa może być również pomocna w przypadku chorób autoimmunologicznych. Należy pamiętać, że lekarz powinien zalecić i kontrolować stosowanie diety bezglutenowej. Nie jest ona wskazana dla osób zdrowych, które nie mają wskazań do wykluczenia glutenu. Nie powinna być stosowana w celu odchudzania. Jeśli jest stosowana jako plan odchudzający, może prowadzić do niedoborów żywieniowych, a w konsekwencji do anemii i osteoporozy.

Dowiedz się, jakie jest Twoje zapotrzebowanie na kalorie. Aby obliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne, skorzystaj z naszego kalkulatora BMR

Jak wygląda i na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu glutenu. Gluten jest kombinacją białek roślinnych występujących w produktach zbożowych, takich jak pszenica, żyto, orkisz i jęczmień. Owies jest nadal kontrowersyjny, ponieważ nie zawiera glutenu. Owies nie wywołuje jednak reakcji immunologicznej, która jest typowa dla celiakii. Polski owies może być silnie zanieczyszczony innymi zbożami, dlatego zaleca się jego eliminację.

Musimy zatem wyeliminować z naszej diety wszystkie produkty zbożowe i to w pierwszej kolejności.

  • tradycyjne pieczywo
  • słodkie ciasta i ciastka
  • pizze,
  • makarony,
  • standardowe potrawy mączne z mąki pszennej (np. naleśniki, racuchy, pierogi).

Na tym nie koniec. Gluten może być również ukryty w produktach, których nie podejrzewalibyśmy o jego zawartość. Ze względu na swoje unikalne właściwości, gluten jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Wysoka glutynogenność i rozciągliwość (np. To nadaje wypiekom pożądaną konsystencję. Jedząc bezglutenowo, należy zwracać uwagę na składniki produktów. Alergen ten może znajdować się w wędlinach czy serach, jogurtach i mrożonkach, słodyczach i chipsach, a także w majonezach, sosach, ketchupach i lekach.

Należy pamiętać, że dieta bezglutenowa mimo pewnych ograniczeń może nadal dostarczać niezbędnych składników odżywczych i energii do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zboża powinny być zastąpione zbożami bezglutenowymi. Należą do nich ryż, proso i gryka, a także pseudozboża, takie jak teff czy amarantus. W diecie powinny znaleźć się również produkty bogate w pełnowartościowe białko, takie jak chude mięso, ryby i jaja, a także mleko i jego przetwory. Siemię lniane, nasiona chia, suszone owoce i orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezamu i maku to dobre dodatki do diety.

Uwaga: Alergia na gluten jest często powiązana z nietolerancją laktozy (cukier mleczny). Sytuacja ta oznacza, że należy spożywać mleko roślinne i inne produkty mleczne, aby uzyskać odpowiednią ilość wapnia.

E-nacja.pl

Zobacz również